15. velj 2011.

Njoke

Za neverovati je da nigde u Beogradu više ne možete u restoranu naručiti prave, domaće njoke, već samo one iz prodavnice, koje kupuju i pripremaju zamznute.
U Zagrebu na prste jedne ruke mogu da izbrojim restorane u kojima ih služe. Tokom mojih boravaka u Zagrebu kod familije, obavezan je bar jedan odlazak kod "Bobana" na prave njoke.
No, često zasučem rukave i napravim njoke (šufnudle), jelo koje sam, još kao mala prvo naučila da mesim uz pomoć moje bake Johane. I danas, kada odlazim u goste kod moje tete, koja pravi najbolje njoke na svetu - obavezno me čekaju domaće "šufnudle".
A ja Vam u ovom postu, prezentujem njoke od integralnog brašna koje nisu ništa manje ukusne od onih koje ste možda jeli, ali od belog, industrijskog brašna.

Za njoke Vam je potrebno (za 4 osobe) 1 kg krompira koji ćete dobro oprati i peći ga u ljusci u pećnici. Pečenog ga izvadite, rasecite na tri dela, ogulite i propasirajte. Ako imate čelično posuđe sa duplim dnom, krompir operite, ogulite, iseckajte na kockice, stavite u šerpu i "kuvajte" bez vode i omekšalog ga propasirajte.
Ovakvim procesom izbeći ćete da krompir bude previše voden. Samim tim, krompirovom testu je potrebno manje brašna, a rezultat su odlične i meke njoke.
 Krompir isečen na kockice, spreman za kuvanje
Pasiranje krompira
Testo i valjušci

U propasirani krompir (koji je već potpuno hladan!) dodajte kafenu kašiku morske soli, jedno umućeno jaje, izmešajte drvenom kašikom, pa postepeno, uz dalje mešanje kašikom dodajte do maksimalno 200-300 grama (ili manje) fino mlevenog integralnog pšeničnog brašna. Istresite testo na pobrašnjenu dasku, još malo mesite i ako je potrebno dodajte još malo brašna da testo ne bude lepljivo.
Količina brašna zavisi od sorte i starosti krompira (nikako ne bi trebao da bude mladi), jer ako je vodenast, iako ste ga pekli, ponekad je potrebno toliko brašna da na kraju dobijete obične noklice, tj. krompir se ni ne oseti; što nije loše, ali Vam zabadava trud, jer noklice možete spremiti na daleko jednostavniji način. Dakle, bitno je da uspete da napravite testo sa što manje brašna! Podelite testo na dva dela.
Pobrašnite jedan deo, dlanovima ga razvaljajte u "kobasicu" i secite nožem komadiće debljine prsta. Možete ih malo još valjati po pobrašnjenoj dasci da dobijete lepi valjušak ili ih lagano pritisnuti viljuškom da dobiju šaru.
Slažite njoke na pobrašnjenu tacnu. Ako Vam je mnogo njoka, na tacni ih možete zamrznuti, zamrznute staviti u kesu i po potrebi ih kasnije kuvati (bez prethodnog odmrzavanja ih ubacite u vrelu, slanu vodu).

U veliki lonac stavite vodu, posolite je i dodajte malo ulja, a kada voda zavri spuštajte njoke u vodu. Kada isplivaju na površinu, kuvajte još minut, dva i vadite ih na tacnu za serviranje.
Servirajte njoke uz bogate prelive ili bešamel umake, saftove, gulaše...
Kao i sva domaća jela, njoke ispadnu neki put lepše, pravilnijeg oblika, a neki put poput ovih. No, kakve god izgledale, u slast ih pojedemo! Najbolje je domaće!

Protected by Copyscape Web Copyright Checker

Broj komentara: 5:

  1. Sjajne su ti!!Jos nisam pravila integralne,a bas dobro izgledaju.Posebno uz tvoje prilozeno varivo.

    OdgovoriIzbriši
  2. Bravo Sandra, ja se bacam na izradu integralnih čim uhvatim više slobodnog vremena. A kao za inat stalno mi se vrte po glavi ;)
    P.S. nisam znala da u Bobana ima pravih njoki. Moramo tamo jednom otići...

    OdgovoriIzbriši
  3. @Maja: evo, draga, upravo sam napravila post i o grasku!
    @Maslinka, Jovana: bas i nisu kako znaju, ali ukus jeste savrsen, mmmm!
    @jubistacha: ima, ima, fine su kod Bobana u Gajevoj (cujem da otvaraju ili vec jesu preko puta Zgb velesajma). Male njokice, ali domace! Naravno, od belog su brasna. A nesto i smanjili porcije ;)

    OdgovoriIzbriši

Hvala Vam na poseti i komentaru koji ce biti objavljen nakon moderiranja! Sandra

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...