14. lis 2010.

Varivo od pasulja

Primetili ste, ukoliko već neko vreme pratite ovaj blog, da često za kuvanje jela koristim ekspres lonac. Ako ga nemate, toplo Vam preporučujem kupovinu istog, jer je to veoma isplativa investicija.
Ogromne su uštede energenata (struje ili plina) koje koristite prilikom pripreme hrane uz pomoć ekspres lonca, a kraćim kuvanjem zadržavate i sve ono dobro i vredno u hrani za naš organizam, što svakako utiče i na konačni rezultat, tj. sam ukus gotovog jela. U ekspes loncu možete pripremati sve vrste supi i čorbi, variva i razne gulaše. Možda će one domaćice koje ne koriste ekspes lonac privuči i činjenica da se zbog kuvanja pod pritiskom, bez širenja pare po kuhinji i samim tim, znatno kraćeg vremena kuvanja, primetno umanjuje ponekad neprijatan miris određene hrane, kao što je na primer miris kiselog kupusa, pasulja, bakalara... Mislim da me u tvrdnjama podržavaju domaćice koje imaju naviku korišćenja ekspes lonca, a one koje nam se nisu jos pridružile, verujem da će inspiraciju za korištenje istog pronaći i u ovom receptu.
 
Jednu šolju običnog pasulja i pola šolje azuki pasulja dobro operite i preko noći  potopite u većoj količini vode (mere su date za pripremu ručka za tri osobe).
Sledećeg dana, pred pripremu, vodu bacite, nabubreo pasulj stavite u lonac, nalijte novom, duplo većom količinom hladne vode, stavite na vatru da provri, vodu bacite i tako postupite 3 puta.
U ekspes lonac stavite dva sitno seckana veća praziluka, prelijte sa 1 dcl maslinovog ulja i dinstajte dok luk ne svene. Tada dodajte luku tri na kolutiće seckane šargarepe i dva čena belog luka (neoguljena, nakon kuvanja ih bacate). Svemu tome dodajte pasulj i pola šolje opranog ječma (geršle), prelijte sa četiri puta većom količinom vode, posolite jednom kafenom kašikom morske soli, začinite sa malo aleve paprike, malo đumbira i kafenom kašičicom suvog, mlevenog lista nane (mente).
Zatvorite ekspres lonac, pustite da provri, smanjite vatru na minimum i kuvajte pasulj jedan sat. Dosolite po potrebi. Gusto varivo je gotovo!
Oni koji su navikli kuvati sa pasuljem i meso, što je sa stanovišta zdrave ishrane naravno potpuno nepotrebno, jer pasulj sadrzi obilje proteina, primetiće da ovako spremljen pasulj nije "težak" i da puno vise prija, čak i onima koji zbog zdravstvenih problema izbegavaju namirnice koje nadimaju. Ukoliko Vam nedostaje miris i okus "nečeg suvog" možete pred serviranje u pasulj naseckati komadiće dimljenog tofu sira (sira od soje).
Primetili ste - nema zaprške! Već znate da ona nije preporučljiva u zdravoj ishrani, a svakako Vam nije potrebna u ovom receptu. Potrebnu gustinu jelu će dati ječam, a ako jedete ostatak variva od pasulja i drugi dan, moraćete da dodate vodu prilikom podgrejavanja. Ovo je jedino jelo koje podgrejavam, tj. koje jedemo i sutradan, jer pasulj je još bolji sledećeg dana!
Pasulj servirajte kao samostalno jelo uz domaći hleb ili pogaču.

Ovaj recept sam poslala za učestovanje u igrici za mesec oktobar na temu
Fantastični "Mahuna" - Trio: PASULJ, SOČIVO i BOB
divnoj domaćici Tanji!


Protected by Copyscape Plagiarism Checker

2 komentara:

  1. Draga Gospodjo Milovanović,ovo tako predivno izgleda da mi voda curi na usta već kada ga gledam na fotografiji!Zaista fenomenalno izgleda i verujem da je veoma ukusno.Jeo sam tako nešto slično kod nekih prijatelja i evo sada Vi taj recept objavljujete ovde na Vašem blogu.Mi smo kod kuće pokušali jednom spremiti ovakvo varivo ali ne može da uspe baš ovako jer nije bilo spremljeno u ekspres loncu.Moramo pod hitno nabaviti ekspres lonac,ali obećali su nam neki prijatelji da će nam pokloniti pa ćemo malo pričekati do toga,a onda ćemo ovo jelo spremati dva puta nedeljno!:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Puno je ukusniji pasulj u ekspres loncu. Mislim da se danasnji svima svideo, jer mi nista nije ostalo za sutra :(

    OdgovoriIzbriši

Hvala Vam na poseti i komentaru koji ce biti objavljen nakon moderiranja! Sandra

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...